Takie właśnie wnioski wyciągnęli ze swoich badań naukowcy podczas zjazdu Amerykańskiego Towarzystwa Neurologicznego, które odbyło się w Atlancie.

Wiedzieliśmy już wcześniej, że czerwone wino w odpowiednich ilościach wpływa korzystnie na działanie naszego serca, teraz dowiadujemy się, że ma ono pozytywne skutki również dla naszego mózgu. Czas więc, w trosce o własne zdrowie oczywiście, stać się koneserem smaku czerwonego wina.

O szkodliwych skutkach cholesterolu nie musimy nikomu przypominać. Jest to zdecydowanie substancja, o której wspomina się bardzo często w zagadnieniach współczesnej medycyny.

Przed wyciągnięciem wniosków na temat zalet picia czerwonego wina, rozpoczęto badania na szczurach, którym najpierw podawano do picia sok z czerwonych winogron, a następnie już samo czerwone wino. W pierwszym etapie podzielono szczury na dwie grupy. Pierwsza z nich dostawała wodę, druga sok. Po upływie roku, czyli w szczurzym wieku 37 lat, poddano je testom, w których najistotniejsze było zapamiętywanie. Okazało się, że grupa zwierzaków pijących sok z winogron zdecydowanie lepiej radziła sobie z zadaniami.

Według naukowców zasługa tkwi tu w przeciwutleniaczach, które zawarte są właśnie w soku z winogron. Najprawdopodobniej, to właśnie ta substancja poprawiła pamięć u starszych szczurów. Na podstawie tych badań wysnuto wniosek, że również ludziom ten przyjemny środek może pomóc zwalczać pogarszający się na starość stan pamięci.

Tezę o dobroczynnym działaniu czerwonego wina ogłosił doktor Giulio Pasinetti. W swoich doświadczeniach wykorzystał on szczególne odmiany gryzoni, które genetycznie obciążone są chorobą alzheimera.

Małe myszki, czyli będące jeszcze we wczesnym stadium choroby, podzielono na dwie grupy. Jednym podawano wodę, a drugim czerwone wino. Ilość wina odpowiadała jednemu dziennie kieliszkowi wypijanemu przez człowieka. Znów zaobserwowano, że w testach na zapamiętywanie, znacznie lepiej poradziły sobie zwierzęta, które piły wino. Według Pasinettiego, to wszystko dzięki flawonoidom pochodzącym z wina. To one właśnie zapobiegają łączeniu się niezdrowych białek w większe grupy, które uszkadzają mózg.

Naukowiec ostrzega jednak, aby do wyników jego badań podchodzić z dystansem, ponieważ sam alkohol spożywany w większych ilościach i częściej, może mieć niekorzystne skutki dla zdrowia lub nawet wpędzić w uzależnienie.

M.B.

————————————————————————————-

Zainteresował Cię prezentowany artykuł, polub go, skomentuj, lub podziel się ze znajomymi…

Dziękuję

————————————————————————————-

 

Udostępnij na:

Pin It on Pinterest

Share This
%d bloggers like this: